Janis Joplins hippie-Porsche selges

Sakset fra E-24

«Oh Lord, won’t you by me a Mercedes-Benz. My friends all drive Porsches, I must make amends.» Sang Janis Joplin i «Mercedes-Benz». Men det var ikke bare vennene hennes som kjørte Porsche, det gjorde hun selv også.

I desember skal hennes 1965-modell Porsche 356 C 1600 Cabriolet selges på en auksjon i New York.

– Janis Joplins 356 C er uten tvil den viktigste Porschen gjennom alle tider. Det er en fantastisk bil som blander kunst, popkultur og motkultur og den var banebrytende og slående som sangeren selv, sier Ian Kelleher, sjef for RM Sotheby’s sin Vestkyst-avdeling, i en pressemelding.

joplin_porsche
PSYKEDELISK: Janis Joplin fikk bandets roadie til å dekorere bilen på tidsriktig vis. FOTO: DARIN SCHNABEL ©2015 COURTESY OF RM SOTHEBYS

Joplin kjøpte bilen i september 1968, da var den hvit, noe som var litt for streit for henne. Hun fikk en kompis, Dave Richards, som også var roadie for bande hennes, til å jazze den opp. Han kalte dekoren «Universets historie», og tegningene inneholder alt maneter til portretter av Joplin med sitt band.

– Janis kjørte bilen overalt, rundt i San Francisco og ned til Los Angeles nå hun hadde innspillinger der. Uansett hvor Janis dro i bilen, gjenkjente fansen den. Hver gang hun kom tilbake etter å ha parkert den, var det alltid minst en fan som hadde lagt igjen en beskjed under vindusviskeren, sier Janis Joplins søster Laura, i pressemeldingen.

Da Janis Joplin døde i 1970 beholdt familien bilen. Den ble restaurert på begynnelsen av 1990-tallet. Så ble den en del av Rock and Roll Hall of Fame i Cleveland, hvor den har vært inntil nå.

10. desember skal den selges på RM Sotheby’s auksjon og det er ventet at den gå for mer enn 3,2 millioner kroner.